SJALA GRAVIDMAGE / BELLYWRAPPING

Något som har blivit mer populärt det senaste är att sjala sin gravidmage, så kallat ”Bellywrapping”, av olika anledningar. En del gör det för att det är snyggt och vill visa upp sina fina sjalar, andra för att få avlastning från den tunga magen eller försöka minska bäckensmärta.

 

Tyvärr finns det ingen forskning, studier eller särskild information att inhämta om detta ämne, och därför är det svårt att säga om sjalning av gravidmage är bra eller dåligt i både korta och mer långsiktiga sammanhang. Jag har därför rådfrågat och tagit hjälp utav den Leg. Fysiopterapeuten Emma Regberg, som är specialistutbildad inom obstretik, gynekologi och urologi, och som gett mig hennes tankar kring sjalning av gravidmage utifrån ett fysioterapeutiskt perspektiv. 

Nedanstående text är författad av mig och skriven utifrån min erfarenhet som Leg. Sjuksköterska, min kunskap om kroppen, den erfarenhet jag fått som Bära Barn-konsult och att sjala min egen gravidmage samt kunskap, information och tankar som Emma delat med sig av

BRA ATT VETA INNAN MAN BÖRJAR SJALA GRAVIDMAGEN

 

 

Att vara gravid innebär ofta olika  krämpor, och det händer mycket rent fysiskt i den gravida kroppen. Livmodern, magen och bebis växer, vilket ofta drar i magmuskler och ligament från olika håll. Höftbenen ‘luckras’ upp för att göra plats och vara flexibel för den växande magen och bebisens rörelser. För kroppen är det viktigt att få fortsätta utvecklas allt eftersom graviditeten fortlöper, särskilt muskulärt och för den fysiska balansen och stabiliteten i kroppen.

Om man stöttar upp magen många timmar under en längre period så kan det exempelvis finnas en risk för att ryggmuskulaturen inte utvecklas och stärks upp i takt med att magen växer. Ryggen blir svag i jämförelse och man kanske lättare får rygg- eller nackvärk, får en annan kroppshållning och så har man skapat ett problem som inte fanns där från början.

Gravidsjalning kan också, om det används på fel sätt under en längre period, påverka kroppens rörlighet negativt. Tillexempel kan man få värk i ryggen efter att man slutat sjala, och kan tro att ”ja, sedär! Jag behöver ju stödet för magen för jag får ont utan stöd” när det kanske är så att kroppen varit i behov utav rörelse, men stelnat till på grund av stödet runt om. Kan jämföras lite med att sitta i kontorsstolen några timmar åt gången. De flesta vet att det är dåligt med en sådan statisk position, och att man ofta är stel när man reser sig.

Ett för hårt och oflexibelt stöd kan också öka buktrycket vilket riskerar att ge ökat tryck ner mot bäckenbottenmuskulaturen som redan är påfrestat av graviditeten i sig. Det kan (men behöver inte) eventuellt påverka bäckenbottens återhämtning negativt efter graviditet och förlossning. Även barnets rörelser kan hindras i viss mån om stödet är för hårt. Använder man sjalen som ett hårt bälte vid blygdbenet under lång tid i sista delen av graviditeten skulle det eventuellt kunna påverka barnets fixering inför förlossningen.

NÄR KAN/BÖR MAN SJALA MAGEN?


Att sjala gravidmagen ska inte göras på slentrian, utan bör ( i likhet med stödgördel) ha ett SPECIFIKT SYFTE under en BEGRÄNSAD TID. Finns det inget fysiskt behov så är det därför också onödigt att stötta upp magen. Exempel på när sjalning kan vara lämpligt:

– När man är trött eller öm i bukväggen/bukmuskulaturen. I mitten av graviditeten när magen och livmodern växer fort, och ligament och muskler töjer sig så kan det vara skönt att avlasta litegrann under dessa veckor.

– När man är trött i magmuskulatur eller upplever smärta/obehag runt naveln eller magens mittlinje.

– När man upplever smärta eller växtvärk i livmoderns ligament (fästpunkter).

– När man känner att man har behov utav avlastning av ryggen, på grund av exempelvis ryggvärk.

NÄR BÖR/SKA MAN INTE SJALA MAGEN?


Om man har graviditetsrelaterad bäckenbottensmärta, smärta i rygg/axlar eller andra delar av kroppen (värk är generellt molande, smärta är ofta stickande/huggande/akut) bör man ta kontakt med en fysioterapeut FÖRST för en bedömning innan man börjar sjala magen. Om man knyter en sjal för stöd av bäckenet till exempel kan det istället ge ökade besvär, särskilt om man har smärta över blygdbenet.

Det är bra att vara försiktig med att ge stöd för magen om man upplever problem i bäckenbotten, som en slags tyngdkänsla i underlivet och/eller om man läcker urin eller har konstaterat framfall. Ett ökat buktryck som en magsjalning ofta ger kan förvärra dessa symtom.

Om sjalning av magen verkar ge upphov till minskade fosterrörelser skall detta upphöra med en gång och man bör ta kontakt med sin barnmorska.

Att sjala magen för att kunna orka med samt symtomlindra vid tyngre aktiviteter utöver de normala vardagsrörelserna såsom att bära större barn, flytta möbler, bära tunga matkassar rekommenderas inte. Det är naturligt att kroppen säger ifrån, och ger man exempelvis symtomlindring med hjälp av sjal finns det en risk att man överbelastar kroppen vilket också kan leda till längre återhämtningstid efter förlossning, och i värsta fall skador som inte går att åtgärda. Det är viktigt att ta det lugnt under graviditeten och lyssna på sin kropp!

HUR SJALAR MAN MAGEN?


– När man sjalar magen vill man fortsatt att kroppen ska kunna vara någorlunda flexibel och inte låst. Därför rekommenderas vävda sjalar som har lite mer diagonal giv och följer med kroppens rörelser mer, eller lite stummare trikåsjalar som exempelvis Babylonia Tricot Slen eller Sjala Ulltrikå.

– Börja med kortare stunder, och känn efter hur det känns både under tiden men även efteråt. Bättre att sjala kortare stunder och låta kroppen få röra sig fritt då och då, än att gå långa stunder med statiskt stöd.

– Ett magknyt ska ge stöd, inte låsa fast magen helt!

– Ju färre lager, desto bättre. Kortsjal och ringsjal är enligt mig det mest lämpade.

– Försök att inte knyta för hårt i ryggen. Detta kan ge upphov till ryggsmärta och rörelseinskränkning.

– Vid sjalning på grund utav värk i bukvägg och muskulatur, växtvärk et cetera bör man helst bara använda ett lager tyg över magen, som spänns jämnt över magen och knyts/spänns antingen i sidan eller på rygg. Överspänn inte! Det ska inte kännas som att magen trycks inåt för mycket, utan snarare som en stöttande hand.

– Vid sjalning på grund utav tung mage och där man vill ge stöd undertill och avlasta ryggen lite kan man antingen bara vika sjalen på bredden och placera under magen och sedan knyta strax över höfterna, eller sjala hela magen för att sedan använda svansarna under magen som stöd.  Här är det viktigt att tänka att man bara ska ge lite avlastningsstöd och motverka gravitationen, INTE lyfta magen markant.

– Vill man sjala magen för att få användning utav sina fina sjalar och visa upp dem, samt göra fina avslut och ta snygga magfoton så går det självklart bra så länge man tänker på att inte knyta för hårt!

KONTAKT

Näroteket

c/o Zarah Stolt

Norra Aspövägen 12
54161 Skövde
Sverige / Sweden

info@naroteket.com

+46761696675

Godkänd F-skatt

Momsregistrerad

SREB, Svensk Riksorganisation för ergonomist barnbärande

©2019-  by Zarah Stolt