OLIKA TYPER AV BÄRDON

Det finns flera olika typer av bärdon, och inget utav dem är egentligen bättre eller sämre än något annat. Man föredrar olika saker, och det kan variera beroende på barnets ålder och storlek, vad man tycker är fint, i vilka sammanhang det ska användas och om man kanske har några skador eller sjukdomar som kan påverka bärandet. 

Oavsett vilket bärdon man bär i så får man vara beredd på att det inte blir perfekt de första gångerna, utan det är någonting man lär sig. Dels att lära sig hur bärdonet beter sig och används, dels hur det sitter optimalt på bäraren och dels hur barnet positioneras på ett bra sätt. 

TRIKÅSJAL

Trikåsjal är ett av de vanligaste bärdonen att bära sitt nyfödda barn i, och består av ett långt stretchigt tygstycke. Trikåsjalen knyter man oftast färdigt helt innan man sätter i barnet, och är smidigt då man vill kunna vara förberedd på att bära sitt barn eller ha möjlighet att kunna sätta i/ta ur barnet utan att behöva knyta om.

 

Det finns även några andra varianter i trikå, som exempelvis trikåringsjal, trikå-bärtröja och knytfria trikåbärdon. Trikåsjalar finns i olika material, färger och bredd. En del passar bäst de första veckorna/månaderna, och andra är lite mer stadiga.  

VÄVD SJAL

En vävd sjal är inte alls stretchig som en trikåsjal, utan mer stabil och avlastande och passar både för nyfödd och större barn. Vävda sjalar förekommer i flera storlekar, olika material, tjocklek, mönster och kan användas för flera sorters knyt på både mage, höft och rygg. För att knyta ett omslutet kryss, eller Front Wrap Cross Carry som är ett av de vanligaste nybörjarknyten behövs en sjal i basstorlek. Vad som är just din basstorlek beror på vilken storlek du har på överkroppen. Generellt brukar man säga att:

Storlek S (36-38) har basstorlek 5
Storlek M (40-42) har basstorlek 6
Storlek L (44+) har basstorlek 7 och uppåt

RINGSJAL

Ringsjal är en kortare typ av sjal på ca 1.8-2.0 m (men finns både kortare och längre), med två ringar i ena änden som tyget träs igenom och låser fast. Vanligtvis används en ringsjal diagonalt över ena axeln och barnet sitter fram på magen eller på höften, men kan även sitta på ryggen. 

Ringsjal tar liten plats, och är perfekt för snabbare ärenden. Passar både nyfödd och större barn. 

BÄRSELE

Bärselar finns i olika varianter, men har generellt ett midjebälte, en panel och två axelband. Det kan skilja sig åt från olika bärselar om man kan korsa axelbanden, bära framåtvänt, på höften eller på rygg. En del bärselar går att justera i storlek både på bredden och längden för att kunna växa med barnet från att barnet är nyfött, andra selar är gjorda för större barn. 

Bärselar kan passa olika bra på olika kroppsformer, och ibland kan man behöva pröva sig fram för att hitta det som är mest bekvämt att bära i. 

KNYTSELE

En knytsele är ett asien-inspirerat bärdon, som lokalt ofta kallas för Meh Dai eller Bei Dai, och är ett mellanting mellan bärsjal och bärsele. Det består av ett midjebälte som knyts runt midjan eller knäpps  som med en bärsele, en panel samt två axelband som knyts runt bäraren. En knytsele kan finnas i lite olika variationer där panelstorlek kan justeras i bredd och längd, axelband som är vadderade eller går att sprida ut över axeln och ryggen. 

KONTAKT

Näroteket

c/o Zarah Stolt

Norra Aspövägen 12
54161 Skövde
Sverige / Sweden

info@naroteket.com

+46761696675

Godkänd F-skatt

Momsregistrerad

SREB, Svensk Riksorganisation för ergonomist barnbärande

©2019-  by Zarah Stolt