KONTAKT

Näroteket

c/o Zarah Stolt

Norra Aspövägen 12
54161 Skövde
Sverige / Sweden

info@naroteket.com

+46761696675

Godkänd F-skatt

Momsregistrerad

SREB, Svensk Riksorganisation för ergonomist barnbärande

©2019 by Zarah Stolt

Näroteket lägger ingen värdering i hur någon väljer att mata sitt barn, men arbetar för att fler ska kunna få stöd i att amma sitt/sina barn. Denna sida riktar sig främst till de som vill veta mer om amning, delamning och lyhörd flaskmatning.

Sidan är fortfarande under uppbyggnad.  

AMNING & BRÖSTMJÖLK

Bröstmjölk är det allra bästa för det nyfödda barnet och innehåller allt som barnet behöver i form av näring och antikroppar, förutom D-vitamin. Amning ger ett ökat skydd mot infektioner hos barnet, samt minskar risken för fetma och diabetes av både typ 1 och 2. För den som ammar minskar risken för att få bröstcancer och äggstockscancer. 

 

I Sverige rekommenderas av både Livsmedelsverket och Rikshandboken för Barnhälsovården att barnet helammas till sex månader, och delammas till minst ett år. Men en rapport från Socialstyrelsen visar att endast 50% av barnen fortfarande helammas vid fyra månaders ålder, och bara 13% vid sex månader. 

En stor del av de som börjar delamma eller helt går över till bröstmjölksersättning har fortfarande haft ett önskemål om att fortsätta helamma men inte fått den hjälp och det stöd de behövt för att kunna göra så.